Chestionarul lansat de Comisia Europeană, „Percepția asupra calității vieții în orașele europene”, scoate la iveală gradul de mulțumire pe care cetățenii europeni în manifestă cu privire la condițiile pe care orașele din care locuiesc le oferă. În cardrul acestei cercetări au fost incluse capitalele statelor europene și alte două orașe importante, din alte regiuni ale țării.
Scopul aplicării acestui chestionar a fost acela de a determina care este atitudinea cetățenilor europeni cu privire la aspecte care țin de viața de zi cu zi – ocuparea forței de muncă, mediu, locuințe, transport, cultură, servicii și imigrație – și modul în care aceștia consideră că orașul în care locuiesc se descurcă să le gestioneze.
Chestionarul a fost aplicat în 83 de orașe europene.
Astfel, rezultatele dovedesc că cei mai mulțumiți de nivelul de trai din orașul lor sunt locuitorii Vienei, capitala Austriei, cu un procent de 97%. La polul opus se situează cetățenii din Valletta, în cazul cărora gradul de satisfacție se situează sub pragul de 50%, cu doar 34 de procente.
Topul celor mai potrivite orașe în ceea ce privește nivelul de trai este format din Viena, Helsinki, Praga și Stockholm, Copenhaga, Tallinn, Amsterdam, Berlin, Riga și Luxemburg, toate cu peste 85% procent de satisfacție.
De departe cei mai nemulțumiți sunt cetățenii din Valletta, cu un procentaj de doar 34%. Topul nemulțumiților este completat de Nicosia, Lisabona, Atena, Madrid și Roma, situate, însă, la mare distanță, cu procente de peste 50%.
În ceea ce privește situația din România, 7 din 10 bucureșteni se declară mulțumiți de condițiile din orașul lor, după cum reiese din topul pe capitale europene.
Alte două orașe în care a fost aplicat chestionarul sunt Cluj-Napoca și Piatra Neamț. Clujenii sunt cei mai mulțumiți de orașul lor, aproape 9 din 10 declarându-se satisfăcuți de condițiile pe care le pune la dispoziție orașul transilvănean, procentul fiind de 87%. De partea celaltă, locuitorii din Piatra Neamț sunt mai puțin mulțumiți, cu un procent de 66%.